torstai 18. maaliskuuta 2010

Tuotantokäyrä


Ollaan varsin ansioituneesti askarreltu Excelillä komea tuotantomahdollisuuksien käyrä. Tässä se on, tadaa! (Kuvaa klikkaamalla sen saa suuremmaksi.)

Tehtävä 2.
Talous tuottaa tehokkaasti, kun pysytään kuvatulla tuotantokäyrällä.
Hyödykkeen X tuotanto vähenee, kun siirrytään pisteestä C pisteeseen B.
Tehokkaasti toimivassa taloudessa voidaan lisätä jonkin hyödykkeen tuotantoa huolehtimalla työntekijöiden terveydestä, pidentämällä työuria, oikein kohdistetulla koulutuksella ja lyhentämällä opiskelijoiden valmistumisaikoja.

Voidaan myös huolehtia raaka-aineiden ja energianlähteiden riittävästä saatavuudesta, pitämällä talouden rattaat pyörimässä investoinneilla ja hankkeilla. Tuotantoon liittyy myös oleellisesti laitteiden kunnossapito, sillä viallisilla koneilla on a) hidasta ja tuottamatonta tehdä työtä ja b) vaarallista työskennellä.

perjantai 12. maaliskuuta 2010

Väännetään rautalangasta

Perjantai valkeni ja minulle valkeni samalla, että eilinen sikainfluenssarokotukseni oli saanut olon aika huteraksi. Käsivarsi oli kipeä, olo oli kuumeinen ja päätä särki, eikä jaksanut keskittyä mihinkään. Tällä hetkellä tuottavuuteni ei ole ihan huipussaan.

Olen pohdiskellut koko päivän, voiko nyt ottaa flunssan oireita lievittävää lääkettä, jos rokotuksen tarkoituksena kuitenkin on saada elimistöni sen verran ärtymään, että kehitän immuniteetin sikainfluenssavirukselle. En ole ottanut helpotusta, vaan ketkutellut menemään näillä eväillä. No, sainpa nauttia taas oman osuuteni maksamistani veroeuroista terveydenhuollon palveluina, kansantalouden kiemuroita tämäkin.

Tämän päivän luennolla väännettiin rautalankamalli kansantaloudesta. Piirusteltiin A4-arkille rahan kiertokulkua talousmaailmassa. Totesin, että se mikä menee ylös, sen täytyy myös tulla alas, eli kun rahaa käytetään johonkin, se palautuu kiertokulkuun jossakin muodossa ja kulkee rattaissa eteenpäin. Pitäisiköhän skannata kyseinen kaavio ja lähettää se Kreikkaan? Siellä tällä rautalankamallilla voisi olla kysyntää, kun talouden punainen lanka on sillä suunnalla vähän hukassa..

Törmäsin netissä muutaman vuoden vanhaan blogiartikkeliin, jossa pohdittiin Viron taloutta. http://blogit.taloussanomat.fi/baltia/arkisto/252
Siinä todettiin mm. että Viro on kuin talouden laboratorio pienuutensa vuoksi. Olisiko tuossa artikkelissa ollut jo hataria viitteitä laman tulosta, kun todettiin, että laskuja ei enää makseta yhtä ahkerasti, kuin aikaisemmin?

torstai 11. maaliskuuta 2010

In the beginning..

Alussa oli suo, kuokka ja Jussi.
(eiku..)
Oli synkkä ja myrskyinen yö..
(tai siis..)
Olipa kerran..
(no höh..)

Tjaa, alku aina vaikeaa, mutta eiköhän se tästä. Meillä alkoi uusi kurssi, kansantalous, ja sen puitteissa pitäisi kirjoittaa blogia. Eipä siinä sitten mitään. Kirjoitetaan.

Teimme tänään ryhmätöitä. Piti pohdiskella, miten maailma on muuttunut viimeisen kahdenkymmenen vuoden aikana, mitkä asiat ovat vaikuttaneet talouteen ja omaan alaan. Kirjoittelimme mielestämme tärkeimpiä asioita paperille ja ope kävi niitä sitten läpi.

Yleispätevästi voidaan kai sanoa, että taantuman/laman aikana vältetään investointeja ja kun yleinen taloustilanne lähtee taas nousuun, tehdään laajennuksia ja sijoitetaan yrityksen rahat tuottavasti. Tiedän kuitenkin erään pitkäikäisen ja suhteellisen suuren metsäteollisuuden alan yrityksen, joka on ajoittanut laajennusprojektinsa usein matalasuhdanteisiin. Hyvinä aikoina kerätään rahaa ja kun taantuma tulee, saa laajennusprojektien raaka-aineet ja tekijät edullisesti, plus vielä työllistetään muita. Nyt tämä viimeisin talouden notkahdus on tainnut vetää jopa tämän yrityksen hetkellisesti polvilleen, päätellen lomautuksista, joita ei ole aikaisemmin tarvinnut tehdä, mutta eiköhän se siitä taas lähde nousuun.. kunhan satamat aukeavat ja saadaan pyörät pyörimään.

Eipä nyt tällä kerralla muuta.
Päätän ensimmäisen raporttini näihin kuviin ja näihin tunnelmiin.

Over and out.